Midsummer-Night' S Juno'S  Bassethound kennel
Menü

 

 


 

 

 

 
Házisárkány első fokon!

 Társam a  bassethound! 

(írás a hétköznapokról)

 

 

Szeretném  könnyebbé tenni a választást, a hétköznapokat,  azoknak az embereknek akik egy  életre szóló társra vágynak

"Végtelen türelem és szeretet a bassetok iránt"

..Mivel itt tartasz kedves látogató, látom Te sem tudsz menekülni e furfangos lény bűvöletétől. Mert a basset először lenyűgöz majd teljesen hatalmába kerít. A banba szomorú tekintet, a rövid vaskos mancs,a hatalmas fül, a végtelen hosszúságú hengeralakú test,inkább hasonlít egy karikatúrára mint egy kutyára.Calumbo hadnagy kutyája,az autópályarendőrség Johannese, és számtalan  tv. reklámok sokasága, teszi közismerté népszerűvé.

Ezen fejezetekben  saját tapasztalatom próbálom leírni, hogy megosszam másokkal az elmúlt évek tapasztalatait a fajtáról.  Hat bassettal osztom meg otthonom, és nap mint nap együtt vagyok velük, nagy  rajongójuk lettem. Régebben a bassethound előtt más fajtájú kutyáim is voltak. Mégsem lehet őket más kutyafajtákhoz  hasonlítani, mert teljesen mások és egy fajtán belül is külön külön egyéniségek mind. Mindegyikbe van valami pozitívum, ami nincs a másikban. Én "majom szeretettel" szeretem kutyáimat ami nem is igazán jó, mert nagyon el vannak kényeztetve, de a fejemre nem nőhettek. A főnők még én vagyok. A férjem  a másodrangú gazdi, ez abból is adódik, hogy keveset van a családdal itthon munkája miatt, és a bassethound a  hozzá legközelebb álló gondozóját választja első számú gazdinak, falkavezérnek. Tévedés ne essék a családban mindenkit imádnak, de a főgazdi jelenléte vagy távol léte erősen befolyásolja viselkedésüket. 

Tudni kell jól választani

Mivel megtetszett  a basset szeretném megkönnyíteni Önt a döntésében, ne hogy rosszul válasszon kutyafajtát, mert annak sem a kutya sem  a család nem veszi hasznát csak kárát.

Végtelen  türelem és szeretet kell a bassethez, mint minden kutyához de talán hozzá egy kicsit több, érzékeny lelki világuk miatt.

Türelmetlen, rohanó, kevés idővel rendelkező  embernek nem való aki csak a munkájának él !

Egy kis jellemzés

A bassethundnak furcsa testfelépítése ellenére "hatalmas szíve" van,  őrjítően makacs állat, de soha sem buta. Engedelmességre nevelhetjük sok kitartással, de állíthatom, hogy  kutyavilág legmakacsabb képviselője. Gazdája imádnivaló uralkodó házisárkánya.  Ami természetében inkább hasonlít egy macskáéra, vagy  a csökönyös kistehénre. Természetesen ha  a hűtő szekrény kinyílik azt elsőre meghalja, akkor is ha legmélyebb álmában van, máskor meg teteti a süketet. Mikor séta közben mi balra akarunk menni akkor ő biztosan jobbra fog fordulni. Ha én a  helyére akarom parancsolni, akkor azonnal vagy hanyatt dobja magát vagy az ágyamat szemléli de legyünk vele határozottak  tudják ők meddig lehet feszíteni a húrt.

 Jó hosszú póráz kell a sétákhoz, hogy ne találjuk magunkat  a bokrok alatt ahová önfensége előszeretettel  berángat minket ha  a szagokkal foglalkozik.  Nagyon erősek ezért ne becsüljük le őket, mert tudják a pórázt féktelenül húzni. Ha beindulnak engem is visznek mint a "rongyot". Én kettesével sétáltatom  őket mivel több kutyánk is van, ez egy jó kis sprotnak is megfelel nap mint nap. Vigyázat nem ismerik fel a veszélyt ha állatókról van szó. Rohannak idegen kutyákhoz, bekapják  a békát és nyaldossák a macskákat. Mivel más idegen kutyákkal is nagyon barátságosak, könnyen megtámadhatják őket  a nagyobbak, akik egy ufót látnak e rövid lábú rokonban.  Ha csak nem régi barátok, és már  jól ismerik kicsi koruktól egymást. Inkább legyünk óvatosak idegen  kutyákkal. Kérdezzük ki gazdájukat meddig mehetünk el velük. A kisgyermek ne vigye el egyedül sétálni, mert nem a bassetól kell félteni,  hanem  a rájuk leselkedő veszélyektől kobórkutya támadástól,lelketlen emberektől.

A basset mint jelzőkutya

A postást, idegent megugatják ,főleg ha többen vannak, és séta alkalmával kitűnő jelzőkutyák. Ha például kábítószeresek   vagy rossz kinézetű emberek alkoholisták lapulnak az erdőben,vagy jönnek az utcán, mindjárt jelzik mert kifogástalan szimatuk van. Behúzzák  a farkukat és  puffognak  morognak, meghátrálnak. Hallgassunk inkább rájuk és kerüljük az ilyen  helyeket, embereket saját biztonságunk érdekében.

Váratlan kutyatámadás megelőzése az utcán

Én már nagyon sok kutyatámadást kivédtem hirtelen fellépő mozdulattal, ami az utcán barátságosan sétáló basseteimet fenyegette. Vitába is keveredtem már értük elégszer felelőtlen emberekkel, mert soha nem a kutya  a hibás, akár milyen is legyen az, hanem a könnyed okoskodó gazdák. A támadót orrbaütéssel, vagy hátulról megfogással,  ha nincsen rajta nyakörv sem. Kiabálással nem mindig értem el,hogy távol tartsam. Hiába dobtam utána követ és sorolhatnám.. a támadást provokáló négylábút idejében fel kell ismerni. Észrevehetően felborzolja a szőrét és morog. Az orrbavágás hirtelen  teljesen váratlanul kell, hogy érje, hiszen meg kell előzni mielőtt kutyánkra vetné magát. Nálam bevált módszer és elég hatásos.

Baja nem lesz az állatnak, de érzékeny pontját éri és  nem számít rá,  a legtöbb kutya ezért meghátrál. Vannak azonban kivételek keményebb fellépésűek is. Legyünk óvatosak, megfontoltak, határozottak  és gyorsak.. Kutyáinkat próbáljuk ebben a helyzetben nagyon rövid pórázon mellettünk tartani. Minél közelebb van hozzánk annál kevesebb baj érheti, mert az idegen kutya tőlünk tart leginkább. Azért nem árt magunkra is vigyázni.  Sajnos erre fel kell készülni, a balesetek megelőzése végett, mert jobb félni mint megijedni.

Általában, és tisztelet a kivételnek, sok nagytestű kutya gazdája nem törődik  a kisebb testű kutyákkal tudván az övének nem eshet baja.

Ilyen helyek a városi parkok kutyafuttatók, a falvakban pedig rengeteg kutya szabadon csavarog az utcán.

Megvédeni magát a basset a legkevésbé képes, mert nehéz testű, lassúbb mint jobb mozgású társai.  A basset természeténél fogva nem verekedős, de hatalmas lapátfülei miatt annál könnyebben sebezhető. Arra nem szabad hagyatkozni, hogy majd egymással lerendezik. Ennek komoly következményei, sérülései, lehetnek. Akár el is pusztulhat, vagy a szépségén csorba esik,  ami nem éppen egy kiállítási kutyának előnyös. Az állatorvosi költségekről nem is beszélve, ha megharapták. 

Basset mint játszótárs.

Játszunk vele naponta és engedjük ismerős kutyatárs barátai közé. A kajában már nincs barátság, ne feledjük a bassetok is irigyek.

Gyerekkel udvaron kívül NE!! engedjük. Kertben annyit lehet játszhat gyermeke a kutyával amennyit csak akar. A kicsikre azért figyeljünk oda mert a kutya nem játékszer akármilyen bamba és ha eszik vagy elvonul elfárad, őt is békén kell hagyni. Amit falkavezér gazdájának eltűr, nem biztos ,hogy a kisgyereknek aki rangban alatta áll mindent elvisel. Fülét farkát ne cibálja a gyerek!

Sétálni mindig felnőtt vigye  ki.

Veszélyforrások lehetnek elsősorban a nagytestű kobórebek, de volt már gazdájától elszabadult, elvadult támadónk is. Ellenszenves ember aki a járdán sétálva rúg a kutya felé mert irigy vagy csak egyszerűen állatgyülőlő és buta. Ilyenek vannak és nem is kevés, és sajnos lesznek is. Elég szomorú, és visszataszító.

A bassetnek nagy szabadságvágya van.

Szabadon csak zárt kertben jól belátható, biztonságos biciklitől és  autóforgalomtól mentes területen engedjük  futkározni. Futásra nagy szükségük van, főleg ha nincs telkünk. Szemünket egy pillanatra sem vegyük le róla. Erdőben soha ne engedje szabadon ha csak nem falkában van mert könnyen elrohanhat egy vad csapán és elveszhet. Ilyenkor  a vadászati ösztön,  a csapa követési hajlam sokkal erősebb  a mi vezényszavunknál. Erre érdemes odafigyelni. Kennelben való tartása nem alkalmas.

Természete, viselkedése

Természetében ragaszkodó, csupa szív, egygazdás  óriási plüsskutya, aki belemászik gazdája ölébe végtelen szeretetével. Imádja kényeztetni magát, szeret bohóckodni, a házban aludni, és reggeltől estig mindig enne mert telhetetlen bendője van. Ha kicsi korban hozzászoktatják az autóhoz, imád velünk utazni, kirándulni. Napi foglalkozást és törődést igényel. Egyedül nem szeret lenni, az a legjobb ha van egy társa is. Legjobb választás egy bassettárs, de ha nincs akkor megfelel akár egy macska is, akihez udabújhat ha nem vagyunk otthon, mert utálja a magányt az egyedüllétet nehezen viseli. Könnyen stresszes lehet, hosszú ideig nem tanácsos egyedül hagyni.  Jobb ha kap ilyenkor tépni, rágni valót amin levezeti dühét és megnyugszik.  Munka után ha hazamegy ne csak enni adjon neki, hanem egy kevés időt szenteljen rá és egy kicsit játsszon vele,  a szokott időben vigye ki sétálni is. Nem órákat kell vele játszani csak redszeresen naponta. Ha esik az eső jó játszótér a garázs is  a lakás is. Legfeljebb ki kell takarítani a csatatér után, ennyi hátránya van csupán. Így lesz kiegyensúlyozott kedvence ha foglakoznak vele, ha nincs rá ideje ne válasszon bassetet semmiképp! 

Türelem és kitartás  a kiképzés titka

Következetességgel és kellő kitartással, ám rengeteg szeretettel rá lehet őt venni arra ,hogy a füleit ne csak botként használja. Jutalomfalatért ő mindenre képes, még pacsit is megtanul adni, (a kajáért bármikor) de nehezebb feladatok végrehajtásával ne kínozzuk mert őt nem arra találták ki. Bár az én bassetfiaim a pici gumilabdát, teniszlabdát is visszahozzák az ő kiegyensúlyozott tempójukkal. Ezt rengeteg szeretettel és gyakorlattal meg lehet tanítani nekik. Akkora labdát válasszunk amit nem tudnak lenyelni. A kutyakiképzés nem kezdőknek való feladat. Ha már jól belekóstoltunk akkor jobb egy szakkönyvet is kezünkbe venni mert először rá kell vezetni arra, hogy megértse mit is kívánunk tőle. Nagyon okos értelmes kutyák  a bassetek könnyen tanulnak. És ha már látjuk, hogy kapizsgálja gondolatainkat, akkor napi 10-15 perc kell a gyakorlásra, de csak azután ha már kifutkozta magát és nincs  a környéken figyelmét elterelő dolog. Szagok, macska stb. Ami neki ennél sokkal érdekesebb lehet. Negyed óránál többet nem szabad gyakorolni  a kutyával mert elfárad és akkor képtelen figyelni ránk. A tanórákat fejezzük be nagy játékkal ez lehet rongyhúzás kergetőzés, labdázás, bohóckodás egy rövid séta, hogy a kutyát a gazdával töltött percek jó cselekményhez örömhöz  kössék.

Ha fáradt, rossz napunk van vagy fáj  a fejünk inkább ne erőltessük a gyakorlást, ez mindenkivel megesik, inkább hagyjuk máskorra. A kutya ugyanis ilyenkor nem tudja miért vagyunk morcosak, ingerültebbek és pánikba eshet. Érzékeli hangulatváltozásainkat és megtanulja, hogy ilyenkor nem jó a gazdit  kínozni. Jobb távol maradni.

A basset vadászkutya.

Nagy örömet szerezhetünk nekik egy szarvaslábbal, ha betudunk szerezni ilyet. Erre őket tanítani sem kell  a vérükben van a vadászat.Vércsapázó kutyaként örömmel szenvedélyesen, vadászik velünk.

A szarvaslábat dugjuk el neki ,hogy keresse meg!

(Ha ilyen nincs jó egy nyúlszőr sapka is)

- Keresd ! Parancsot alig várja ekkor teljesen kifordul önmagától, hogy dolgozhasson megkereshesse a zsákmányt és örömmel könnyedséggel üldözze az elrejtett vad nyomát.

Kutyánkat minden jó tettéért alaposan dicsérjük meg!

Háziállattal együttartava kölyökkori szoktatással ajánlott.

Kozmetikázni, ápolni  kell.

Tartásához mosható törlőkendőkre is szükség van, mert eléggé nyálasak, a fülek kényesek, heti tisztítást igényelnek.

 Tenyésztése

 Nehéz tenyészteni a fajtát ha szép és egészséges kutyákat szeretnénk.

A szaporítás és a tenyésztés között óriási különbség van.

A szülések sem egyszerűek. Odafigyelést  gyakorlatot igényelnek,nem ritka a császármetszés sem.

Öröklődés genetika

Mi is kevesek vagyunk beleszólni. Bár feladatunk, hogy a legjobbat

hozzuk ki kutyáinkból kiküszöbölve  a rosszat, orientálodni a jó dolgok felé.  Rengeteg  időt szentelünk rá és nagyon sok anyagi áldozatot hozunk ezért.

A jó tenyésztő is holtig tanul. Sajnos az emberek többsége ezt nem értékeli.

Lopás hajlam

Hatalmas, a vérében van. Ezért az ünnepi süteményt ne hagyjuk előtte az asztalon, felügyelet nélkül. Minden féltett tárgytól tartsuk távol, vagy helyezzük elég magasra. Képesek a festő hengert, ecsetet is ellopni.

 Vágyát csökkenthetjük, ha jóllakatjuk. (ami a bassetnél lehetetlen:)Gyakran lepjük meg új játékokkal. Erre a célra tökéletesen megfelelnek a háztartási hulladék tárgyak. (pille palack, papír tojástartók, wc papír guriga stb.)

Ha szétrágta dobjuk ki. Gyakran kapjon útánpótlást, így kevesebb kárt csinál,nem lop el dolgokat és nem unatkozik. Inkább akkor lopnak, ha egyedül vannak, mert ez egy unalom elterelő hadművelet is.

Nassolás

Úgy sem tudja megállni, hogy ne adjon neki egy falatot.

Hozzon neki zöldségfélét a boltból: sárgarépát, káposztát ezzel elkerülheti az elhízást.

Kaphatnak kekszet ropit, szalámit, de módjával.

Legjobb módszer amíg a család eszik egyszerűen csukja ki.

A kutyát a megszokott időben változatosan etesse.

Jó engedelmes basset nincs

Olyan mint a gyerekeknél, vagy eleven vagy beteg.

Kan vagy szuka az ideális?

Egyformán imádják gazdáikat nemüktől függetlenül.

Mindegyik bújós szeretni való.

 Az utcai sétákon a szukával egy kicsit könnyebb. Engedelmesebb is, viszont hisztisebb. Tüzelésnél  távol kell tartani az erőszakos hódolókat, ami nagyon nehéz., Ilyenkor a kertben sincs biztonságban. Ivartalanítással ninden kellemetlenség  elkerülhető, nem tenyésztésre szánt állatoknál ez a kívánatos. Kevésbé verekedős.

A kanok aktívabbak, mozgékonyabbak, erősebbek, nagyobb termetűek. Ha szagot fognak, mennek mint a szél. Következetes neveléssel kordában tarthatók.

 Élettartam

Elég rövid, ezért nagyon kell szeretni, kiélvezni a vele töltött perceket.

Átlagban (10-12 év)

 Kinek ajánlható?

Ne hagyja magát becsapni a szomorú külső a bamba tekintet látványa,

mert igazi házisárkány rejlik mögötte.

 ..A basset...csak fanatikusoknak! Igazi kihívás a fajta,még egy hivatásos kiképzőt is ki tud készíteni idegileg, de akinek már egyszer volt ilyen kutyája az álltalában már soha nem tud nélküle élni.

 

 Írta: Izsóné  Renáta

 

 

 

 

 

  


 

 

számláló
Indulás: 2004-11-22
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt