Midsummer-Night' S Juno'S  Bassethound kennel
Menü

 

 


 

 

 

 
             

 

 

 

Standard FCI

FCI-Standard N° 163   / 05. 03. 1998 / GB

 BASSETHOUND

 

                                                    

 

ORIGIN : Great Britain.

 

DATE OF PUBLICATION OF THE ORIGINAL VALID STANDARD : 27.04.1989.

 

UTILIZATION : Scent Hound.

 

CLASSIFICATION F.C.I. :            Group     6          Scent hounds and related                                  breeds.

                                             Section 1.3   Small-sized hounds.

                                             With working trial.

 

GENERAL APPEARANCE : Short-legged hound of considerable substance, well balanced, full of quality.  A certain amount of loose skin desirable.

 

BEHAVIOUR / TEMPERAMENT : Tenacious hound of ancient lineage which hunts by scent, possesses a pack instinct and a deep melodious voice, and is capable of great endurance in the field.  Placid, never aggressive or timid.  Affectionate.

 

HEAD : Top of muzzle nearly parallel with line from stop to occiput and not much longer than head from stop to occiput.  There may be a moderate amount of wrinkle at brow and beside eyes.  In any event skin of head loose enough to wrinkle noticeably when drawn forward or when head is lowered.

 

CRANIAL REGION :

Skull : Domed, with prominent occipital bone, of medium width at brow and tapering slightly to muzzle.

Stop : Moderate.

 

FACIAL REGION :

Nose : Entirely black except in light-coloured hounds, when it may be brown or liver.  Large and well-opened nostrils which may protrude a little beyond lips.

Muzzle : General appearance of foreface lean, not snipy.

Lips : Flews of upper lip overlap lower substantially.

Jaws/Teeth : Jaws strong, with a perfect, regular and complete scissor bite, i.e. the upper teeth closely overlapping the lower teeth and set square to the jaws.

Eyes : Lozenge-shaped, neither prominent nor too deep-set, dark but may shade to mid-brown in light-coloured hounds.  Expression calm and serious.  Red of lower lid appears, though not excessively.  Light or yellow eye highly undesirable.

Leathers : Set-on low, just below line of eye.  Long; reaching well beyond end of muzzle of correct length, but not excessively so.  Narrow throughout their length and curling well inwards; very supple, fine and velvety in texture.

 

NECK : Muscular, well arched and fairly long with pronounced but not exaggerated dewlap.

 

BODY : Long and deep throughout length; withers and quarters of approximately same height.

Back : Level and rather broad.  From withers to inset of quarters not unduly long.

Loins : May arch slightly.

Chest : Forechest fitting neatly into crook when viewed from front.  Breast bone prominent but chest neither narrow nor unduly deep.  Ribs well-rounded and sprung, without flange, carried well back.

 

TAIL : Well set-on, rather long, strong at base, tapering, with moderate amount of coarse hair underneath.  When moving, stern carried well up and curving gently, sabre-fashion, never curling or gay.

 

LIMBS

 

FOREQUARTERS : Forelegs short, powerful and with great bone.  Wrinkles of skin on lower legs.

Shoulders : Shoulder-blades well laid back; shoulders not heavy.

Elbows : Turning neither in nor out but fitting neatly against side.

Forearm : Upper forearm inclined slightly inwards, but not to such an extent as to prevent free action or to result in legs touching each other when standing or in action.

Pastern : Knuckling over highly undesirable.

 

HINDQUARTERS : Full of muscle and standing out well, giving an almost spherical effect when viewed from rear.  Wrinkles of skin may appear between hock and foot, and at rear of joint a slight pouch resulting from looseness of skin.

Stifles : Well bent.

Hocks : Well let down and slightly bent under but turn neither in nor out and just under body when standing naturally.

 

FEET : Massive, well knuckled up and padded.  Forefeet may point straight ahead or be turned slightly outwards but in every case hound always stands perfectly true, weight being borne equally by toes with pads together so that feet would leave an imprint of a large hound and no unpadded areas in contact with ground.

 

GAIT/MOVEMENT : Most important.  Smooth, free action with forelegs reaching well forward and hind legs showing powerful thrust, hound moving true both front and rear.  Hocks and stifles never stiff in movement, nor must any toes be dragged.

 

COAT

 

HAIR : Smooth, short and close without being too fine.  Whole outline clean and free from feathering.  Long-haired, soft coat with feathering highly undesirable.

 

COLOUR : Generally black, white and tan (tri-colour); lemon and white (bi-colour); but any recognized hound colour acceptable.

 

SIZE :

Height : 33-38 cm (13-15 ins) at withers.

 

 

 

FAULTS : Any departure from the foregoing points should be considered a fault and the seriousness with which the fault should be regarded should be in exact proportion to its degree and its effect upon the health and welfare of the dog..

 

Any dog clearly showing physical or behavioural abnormalities shall be disqualified.

 

N.B. : Male animals should have two apparently normal testicles fully descended into the scrotum.

 

 


FCI Standard -163 N' 

 BASSETHOUND

 

 

Származási hely: Nagy-Britannia

Általános megjelenés: A Basset hound jelentős mértékben rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, melyek alkalmassá teszik nyomok követésére nehéz terepviszonyok között is. Egy rövidlábú, nehéz csontozatú, tekintélyes méretű fajtáról van szó, és mindeközben a mozgása megfontolt és nincs benne semmi esetlenség. A temperamentuma szelíd, soha nem heves vagy félénk. Hatalmas kitartása van terepen és különösen hűséges.

Jellemzői: régi vérvonalakból származó megbízható kopó, orral vadászik, falkakutya, hangja mély, melodikus, a trepen kitartó munkára képes.

Jelleme: higgadt, soha nem agresszív vagy félénk.

Fej: a koponya ívelt, enyhe stop, kiemelkedő nyakszirtcsont; a koponya a szemöldök tájékán közepes szélességű, ez a fang felé fokozatosan csökken. A fang általános megjelenése száraz, de nem hegyes. Az orrhát vonala majdnem párhuzamos a koponyáéval és csak csekély mértékben hosszabb, mint a stop és a nyakszirtcsont közötti távolság. A homlokon és pofán csak mérsékelt ráncképződés fordulhat elő. A fejbőrnek minden esetben annyira kell lazának lennie, hogy egyértelműen ráncolodjék amikor előrehúzódik, vagy amikor a fej lehajlik. A felső ajkak az alsókon jóval átlógnak. Az orrtükör teljesen fekete, kivéve a világos szinű kutyákat, amelyeknél lehet barna vagy májszínű. Nagyok és jól nyitottak az orrlyukak, amelyek kissé túlérnek az ajkakon.

Szem: rombusz alakú, nem kidülledő és nem is túl mélyen ülő. Sötét, de világos kutyáknál lehet különböző árnyalatú a közepes barnáig. Nyugodt, komoly tekintet, mely lágy és szomorú. A pislogóhártya rózsaszinje látható, de azért nem túlságosan. Világos vagy sárga szem nagyon nem kívánatos.

Fül: mélyen, pontosan a szem vonala alatt tűzött, hosszú, de azért nem túlságosan, jól elér egy korrekt fang végéig. Egész hosszában vékony és jól befelé csavarodik, nagyon hajlékony, finom és lágy minőségű, bársonyos tapintású. A magasan tűzött és lapos fül súlyos hiba.

Fogazat: erős állcsont-állkapocs, nagy ép és szabályos fogak. Tökéletes, szabályos és teljes ollós harapásban, amelynél a felső metszőfogsor köztes hézag nélkül nyúlik át az alsón és a fogak merőlegesen állnak az állcsont-állkapocsban.

Nyak: izmos, jól ívelt és meglehetősen hosszú, kifejezett, de semmiképpen sem túlzott nyaklebernyeg.

Mellső végtag: a lapocka jó dőlten felfekszik, nem túl nehéz vállak; rövid, erős elülső lábak erőteljes csontozattal; a könyökök sem befelé-, sem kifelé nem fordulnak, hanem szorosan a test oldalaihoz fekszenek. Az alkar felső része kissé a test alá állított, de nem oly módon, hogy szabad mozgása korlátozva legyen, vagy hogy a végtag akár állásban, akár mozgásban érintkezzen vele. Az előmlell elölről nézve az alkarok által képzett hajlatba illik. Az előrebukó lábtő nagyon nem kívánatos. Az elülsö lábközépen bőrredők találhatók.

Test: hosszú és egészében mély. Kifejezett mellcsont, a mell nem keskeny és nem aránytalanúl mély. Jól kerekíteet és jól ívelt, messze visszanyúló, nem deformált bordák. Meglehetősen széles, egyenes hát, a mar és a csípőcsont körülbelül ugyanolyan magasságban, bár az ágyéktájék kissé ívelt lehet. A hát a mar és a csípő között ne legyen túl hosszú.

Hátulsó végtag: nagyon izmos és fejlett, hátulról nézve majdnem gömbölyű; nagyon jó szögellések. A csánk nagyon mélyen helyezkedik el, a hátulsó lábközép kissé aláállított, de sem befelé, sem kifelé nem fordulhat. A hátulsó lábközépen előfordulhat ráncképződés, éppúgy egy kis, a laza bőrből képződött zseb a csánkizület hátulsó részén.

Mancs: masszív, jó csontozatú, vastag talppárnákkal. Az elülső mancsok vagy egyenesen előre vagy kissé kifelé irányulnak. A kutya minden esetben akkor áll korekten, amikor a testsúlyt az ujjak és a talppárnák egyenlően viselik, úgy, hogy a mancsok egy nagy kutya lábnyomainak képét hagyják maguk után.

Farok: jól tűzött, meglehetősen hosszú, a tövénél erős, a hegye felé vékonyodik; alsó oldalán kis szálkás szőrzet található. Mozgásban kardalakban enyhén felfelé hordja, semmi esetre sem bepöndörödve vagy a hát fölé hajtva.

Mozgás: nagy jelentőségű. Puhán gördülékeny mozgás, elől messze kinyúló lépések és erőteljes tolóerő. A térd- és csánkizület mozgásban nem tűnhetenek merevnek, az ujjak soha nem súrolhatják a talajt.

Szőrzet: sima, rövid és sűrű, anélkül, hogy emellett túl, finom lenne. A körvonalak simák, zászlózottság nélkül. A hosszú, puha, zászlós szőrzeta legnagyobb mértékben hiba. A bőr laza és rugalmas.

Szín: a fekete-fehér-barna (háromszínű), vagy a citrom-fehér (kétszínű) a megszokottak, de minden más kopószín megengedett.

Nagyság: marmagassága: 33-38cm.

Hibák: minden, a fentiektől való eltérés hibának tekintendő, melynek értékelésének az eltérés mértékével pontosan arányban kell lennie.

Kizáró okok:
- 38 cm-nél nagyobb marmagasság
- lapos, pengeszerű vállak
- túl bütykös elülső lábak
- különösen hosszú szőr
- törött farok

Megjegyzés: a kanoknak két, láthatóan normál fejlettségű, a herezacskoban elhelyezkedő herével kell rendelkezniük.

Forrás: HKC-MEOE Bassethound Klub

 
 

  


 

 

számláló
Indulás: 2004-11-22
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!