Midsummer-Night' S Juno'S  Bassethound kennel
Menü

 

 


 

 

 

 
TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZATA

A BASSETHOUND TENYÉSZSZEMLE SZABÁLYZATA

MEOE Bassethound Klub

 

A tenyészszemle célja az ebek tenyészengedélyének kiadása, illetve a tenyésztésre nem kívánatos egyedek kiszűrése.

 

§        Tenyészszemlére csak FCI által elismert származási lappal rendelkező ebek vezethetők fel.

§        Tenyészszemlére csak 12 hónapos kort betöltött kutyák nevezhetők, ettől való eltérést csak a fajtagazda szervezet foganatosíthat.

§        A kutyát a tulajdonos vagy annak megbízottja vezetheti fel.

§        A tenyészszemlén csak tetovált (azonosítható) egyedek bírálhatók el. Az azonosításhoz a tulajdonos a származási lapot köteles leadni, melybe a bíró szabad betekintést nyerhet. Amennyiben a kutya chippel van ellátva, a tulajdonos köteles leolvasóról gondoskodni. Ha a tenyészszemlére benevezett kutya nem azonosítható, annak okát az illetékes MEOE szervezet köteles kivizsgálni.

§        A bíró köteles a származási lap visszavonására javaslatot tenni a származási lap egyidejű megküldésével-ha a tenyészszemlén bírált kutyáról egyértelműen kiderül, hogy az nem fajtatiszta. A javaslatot a bírónak egyértelműen indokolni kell.

§         A tenyészszemlén láthatóan vemhes szuka nem bírálható el.

 

A tenyészszemlén az alábbi minősítések adhatók ki: 

1. Tenyésztésre javasolt

Csak azokban a fajtákban, ahol fajtagazda szervezet vagy fajtatanács működik és ezek e minősítés kritériumait meghatározták. Az Országos Elnökség engedélyével lehet alkalmazni, pl. főtenyészszemlén.

 2. Tenyészthető

Az az egyed, mely az FCI által az adott fajtára meghatározott standard előírásainak megfelel, kiegyensúlyozott idegrendszeréről tanúbizonyságot tesz. Basset hound esetében képességvizsga kötelező.

 3. Tenyésztésre nem engedélyezett

Az az egyed, amely az FCI által az adott fajtára meghatározott standard előírásainak nem felel meg, illetve olyan egészségügyi és idegrendszeri tüneteket mutat, ami egy egészséges tenyészegyednél nem engedhető meg.  A „Tenyésztésre nem engedélyezett” minősítés esetén a tenyészszemle egy éven belül nem ismételhető meg, de egy év után is legfeljebb egyszer. Amennyiben a minősítés ismét „Tenyésztésre nem engedélyezett”, a kutya véglegesen kizárandó a tenyésztésből. A bírónak minden egyes kutya minősítését a bírálati lapon leíró bírálatban, írásban indokolnia kell. A tenyészszemlén egyedi bírálati lap készül három példányban, ami leíró bírálatot és a minősítést, illetve a bíró aláírását tartalmazza. Mivel a basset hound munkavizsgára kötelezett fajta, ezért számára a képességvizsga kötelező! Ennek eredményét a bírálati lapon fel kell tüntetni. A képességvizsga külön is teljesíthető, ebben az esetben ezt igazolni kell. Basset houndnál csak mindkét feltétel (tenyészszemle és képességvizsga) együttes megléte esetén teljes a tenyészszemle minősítés. A tenyészszemle minden eredményét kötelező rávezetni a származási lapra, pecséttel ellátva, a bíróval aláíratva. 

 

Képességvizsga

 

Célja, hogy a kutya legfontosabb örökletes vadászati adottságait felmérje, ezáltal megállapítsa, hogy az adott egyed megfelel-e a fajta munkaadottságokra vonatkozó előírásainak.

A képességvizsga feladata az eb csapakövetési hajlamának vizsgálata.

A képességvizsga egy mesterségesen kialakított csapából áll, mely lehet vércsapa vagy nyúlvonszalék. Hossza kb.50 m. Amennyiben vércsapáról van szó, az vérrel erősebben spriccelt vagy tupfolt, mint a munkavizsgánál. Vad- vagy szarvasmarhavér használható, csapánként kb.1-1,5 dl. A csapa elejét mindig meg kell jelölni.

A csapa illetve a vonszalék végén egy kizsigerelt nyulat kell elhelyezni.

A bírálat során a csapa iránt erősen érdeklődő, azon határozottan induló és haladó kutya kaphat „Megfelelt” minősítést.

A kutyát a vezető végig vezetőszíjon tartja. A kutya a csapáról kismértékben letérhet, azonban a vizsga akkor számít sikeresnek, ha a kutya önállóan, segítség nélkül visszatér.

Nem követelmény a csapa pontos kidolgozása, de a csapa iránti érdeklődés, a csapán való elindulás illetve az önállóság alapfeltétel.

Nem hiba, ha a kutya a területen levő egyéb állatok nyomát is jelzi.

 

Basset houndok részére aTenyészthető illetve a „Tenyésztésre javasolt” minősítés csak a képességvizsga eredményes teljesítése után adható ki! 

 

 

  


 

 

számláló
Indulás: 2004-11-22
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Re-Startoltunk! Egy SZEREPJÁTÉK, amelybe bármikor becsatlakozhatsz! Légy te is Hõs! Hõsregék RPG    *****    Erdõszéli tudósítónk jelenti: Marculábi cica éjszakai felfedezõútra indult! Gyertek ti is! Részletek a Mesetárban!    *****    Születési horoszkóp 1000 Ft. 3 év elõrejelzés 1000 Ft. Párkapcsolati elemzés 1000 Ft. Óriási nyári akció csak nálam!!!    *****    Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lor    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Re-Startoltunk! Egy SZEREPJÁTÉK, amelybe bármikor becsatlakozhatsz! Légy te is Hõs! Hõsregék RPG    *****    Filmek itt!    *****    Ha szeretsz filmet nézni klikk ide! Klikk klikk    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    Megújult külsõvel vár Magyarország egyetlen Olicity rajongói lapja! Mindennap friss hírek a sorozatról és a párosról!    *****    Készítsd el saját horoszkópod ingyen,csak kattints!Fantasztikus akciók a fõoldalon,ezt nem szabad kihagyni! Látogas meg!    *****    BLOG, STORYK, KRITIKÁK, BESZÁMOLÓK, KEDVENCEK, DIVAT, SZÉPSÉGÁPOLÁS, LAKBERENDEZÉS, MINDEN AMI EGY BLOGRA KELL!    *****    Nyári akció,minden horoszkóp megrendelés 1000 Ft. Rendelj most szeretteidnek ajándék horoszkópot.Várlak az oldalamon!    *****    Gréti. 23. ExmisszusGyakornok. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. ErikKarlsson. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Azt mondják, hogy amikor egy fõnix meghal, a hamvaiból egy sokkal szebb, sokkal erõsebb madár születik…    *****    Fantasztikus nyári akció,minden horoszkóp megrendelés 1000 Ft. Rendelj most szeretteidnek ajándékot.Várlak az oldalamon!    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    #forpony#forpony #forpony #forpony #forpony #forpony #forpony #forpony #forpony #forpony    *****    INGYENES Asztrológiai OKTATÁS, Horoszkóp elemzési gyakorlatokkal!    *****    Tudjátok, milyen a réti tüzijáték? Nem? Akkor gyertek el Mályvához és Pipitérhez a Mesetárba!